Yozgat’ta ekmeğe zam: 210 gram ekmek 8 TL
Yozgat’ta ekmeğe 1 lira 50 kuruş zam yapıldı. 210 gram ekmek 8 liradan satılacak. Artan tarife bugün sabahtan itibaren uygulamaya konuldu. Yeni tarifeyle birlikte 200 gramlık pide, yöresel parmak çörek, simit ve kıymalı pidenin fiyatı da arttı. Pide ve parmak çöreğin fiyatı 7 liradan 9 liraya çıktı. Simit ve kıymalı pide pişirmenin maliyeti de 10 liraya çıkarıldı.
‘EKMEK YİYENLER YOKSUL ASGARİ ÜCRETLİ İNSANLARDIR, EKMEK FİYATINI SORURSAZZİNLER EKMEK FİYATINI BİLMEZLER’
Artış fırıncıları tatmin etmedi. Fırıncılar, girdi maliyetlerini de dikkate alarak ekmeğin en az 10 lira olması gerektiğini belirtti. Yozgat’ta 35 yıldır fırın işleten Hakan Sönmez, ekmeğe zam yapılmasına taraftar olmadıklarını ancak iğne iplikteki artışlar nedeniyle zor durumda kaldıklarını söyledi. Ekmeğin çoğunlukla yoksul kesim tarafından tüketildiğine dikkat çeken Sönmez, verilen artışla ancak maliyetleri karşılayabildiklerini vurguladı ve şöyle konuştu:
“Girdi fiyatları çok arttı. Bağ-Kur sigorta bedelleri 4 bin liradan 6 bin 500 liraya çıktı. Bir çuval un 670 bin liraya mal oluyor, personel çalıştırmak da biraz zahmetli. Kiralara gelince elektrik ve su çok arttı. Mutlu değiliz ama ekmeği zaten yoksullar yiyor. Onlara da bir şey diyemeyiz, ne esnafa ne de vatandaşa söyleyecek bir şeyimiz yok. Bu şartlarda şu anki ekmek maliyetimiz zor durumda ama bu artışla da kırılacak. Normalde standart 10 lira olmalı. Ekmek 8 lira, pide 9 lira. 10 liraya kıyma da yapıyoruz. Parmak çörekler de 9 lira. Yağlı ketenin fiyatı 17 buçuk lira. Petrol çok değerli hale geldi. Biz de bu artışlardan memnun değiliz. Girdi maliyetleri çok arttığı için başa baş durumdayız. Eğer bu işletmeyi açmasaydık ve personel istihdam etmeseydik, yevmiyemiz daha farklı ve daha iyi olacaktı. Evde oturursak yapacak bir şeyimiz yok. Aslında ekmeği yiyenler temel ücretle geçinen yoksul kişilerdir; Zenginlere sorarsanız aslında ekmeğin fiyatını bilmiyorlar. Sayın Valimizden ricamız ekmeğimizin fiyatının yeniden güncellenmesi olursa çok mutlu oluruz” dedi.
‘EN AZ 10 TL OLMASI GEREKİRDİ AMA UN ÇANTASI 750 TL OLDU’
Fırın müdürü Kenan Kartal, “Vallahi ekmek fiyatları arttı. Artan diğer malzemelere vatandaş tepki vermiyor ama konu ekmek olunca tepki veriyor acaba neden? Tasarruf etmiyor, işçiler pahalı, un pahalı, yumurta pahalı, her şey pahalı, gazete poşetleri pahalı oldu. Peki bir fırıncı ne yapmalı? O zaman çalışmayalım. “En az 10 lira olması lazım ama bir torba un 750 lira” dedi. (HABER MERKEZİ)