Haber

Depremzedelerin Uzuvları Hiperbarik Oksijen Tedavisiyle Kurtarıldı

6 Şubat 2023’te yaşanan depremden etkilenen illerde, merkezi KAHRAMANMARAŞ olan ve çöken binaların enkazı altında yaralanan 62 depremzedenin uzuvları, sevk edildiği Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. , Sualtı Hekimliği ve Hiberbarik Tıp Polikliniğinde ‘hiperbarik oksijen tedavisi’ uygulanarak amputasyondan kurtarıldı. Sualtı Tıbbı ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Tubanur Balta Sarı, “Depremde 62 hastaya hizmet verdik. Bu hastaları 24 saat kesintisiz tedavi ettik ve bu hastaların uzuv kayıplarının önüne geçtik.”

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depreminden etkilenen illerde, çöken binaların enkazında yaralanan depremzedelerden bazıları, tedavileri için Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Sualtı Tıbbı ve Hiberbarik Tıp Polikliniği Hiberbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nde yapılan tedaviyle depremzedelerden 62 kişi uzuvlarının kesilmesinden kurtuldu.

Sualtı Tıbbı ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Tubanur Balta Sarı, tedavinin dokulardaki oksijen eksikliklerini gidermeye yönelik uygulandığını belirterek, “Hiperbarik oksijen tedavisi, hastaların yüksek sıcaklıkta maske veya başlık aracılığıyla yüzde 100 oksijen soluduğu bir tedavi yöntemidir. -basınçlı ortam, normal atmosfer basıncından daha yüksek basınca sahip bir odada Karbonmonoksit zehirlenmesi, iyileşmenin gecikmesi Dokuların uçlarındaki oksijen yetersizliğinden dolayı oluşan akut yaralarda bu tedaviyi uyguluyoruz.Deprem sırasında damar sertliğinin eşlik ettiği travmalarla karşılaştık. Özellikle ‘Crush’ yaralanması dediğimiz, uzuvların çoğunlukla enkaz altında ve beton yığınlarının ortasında kaldığı bu hastalıkta, hastaların dokularına olan oksijen basıncı azalıyor ve “Onların” dolaşım bozuluyordu. Dolaşımı bozulan hastaların doku oksijen eksikliğini telafi etmek için Hiperbarik oksijen tedavisini kullanarak dokuların oksijenlenmesini sağlayarak uzuv ve organ amputasyonlarını engellemeye çalıştık” dedi.

’62 HASTAYA 1,5 AY BOYUNCA 24 SAAT HİZMET VERDİK’

Tedavi gören 62 hastaya 24 saat hizmet verdiklerini belirten Dr. Sarı, “Normalde bu tedaviyi günde 2 seans uyguluyorduk. 3 doktorla çalıştık, görev alarak ve isteyerek gelen arkadaşlarımız vardı. Onarımın ardından hastalarımıza 1,5 ay boyunca 24 saat bu tedaviyi sunduk.”Bu süreçte 62 hastaya hizmet verdik. Bu hastaları 24 saat aralıksız tedavi ettik ve bu hastaların birçoğunun uzuv kaybını önledik” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu